Spring naar inhoud
Home Walstroomkasten in finale Dutch Design Awards

Walstroomkasten in finale Dutch Design Awards

De walstroomkasten in de regio Drechtsteden behoren tot de finalisten voor de Dutch Design Awards in de categorie Ruimtelijk Exterieur. Het oordeel van de internatonale jury luidde onder meer: “Herkenbare punten voor binnenvaartschippers om stroom te tappen op de vele binnenstedelijke kades in de regio Drechtsteden. De rivier is het verbindend element, waardoor de toepassing stadsgrensoverschrijdend is. De stoere kasten lijken zich goed thuis te voelen op de kade.”

Winnaar in het najaar bekend

Op 22 oktober a.s. worden de winnaars bekend gemaakt. Het ontwerp staat tijdens de Dutch Design Week tot en met 30 oktober, tentoongesteld. Meer over deze Dutch Design Awards en de andere finalisten is te lezen op hun website.     

Walstroom voor een schone lucht

Walstroomvoorzieningen zijn in opdracht van de regio Drechtsteden aangelegd in het kader van het regionale Programma Luchtkwaliteit. Binnenvaartschippers kunnen hiermee elektriciteit betrekken uit een kast op de kade voor hun huishoudelijke behoefte aan boord.  Deze elektriciteitskasten staan in de regio Drechtsteden veelal in een gevoelige (woon)omgeving, zoals op de Zwijndrechtse rivierkades en in de historische omgeving van de Dordrecht. Daarom is ervoor gekozen geen standaard stalen kasten te plaatsen, maar naar een passende vormgeving te zoeken.  

Vijf modellen

Dirry de Bruin van VHP stedebouwkundigen + architekten + landschapsarchitekten bv  is toen aan de slag gegaan met onder andere de stedenbouwkundigen van Zwijndrecht en Dordrecht, Marcel van Dijk en Edwin van Son. Het resultaat is een familie van walstroomkasten met vijf modellen: een hele tafel, een halve tafel, een bank, een laadpaal en een blok.  De walstroomkasten zijn te vinden in Alblasserdam, Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Daarnaast worden in september nog  transformatorstations met dezelfde vormgevingselementen geplaatst aan de Buiten Walevest, de Merwekade en de Lange Wantijkade in Dordrecht; deze dienen voor de (zwaardere) walstroomvoorzieningen voor de riviercruiseschepen die ‘s zomers in Dordrecht aanmeren. Het resultaat in onze regio had eind 2010 al de aandacht getrokken van de supervisoren van de IJ-oevers in Amsterdam. Michael van Gessel en Kees Rijnboutt waren dusdanig enthousiast over het Drechtsteden-concept, dat Dirry de Bruin voor Amsterdam de ontwerpfamilie heeft uitgebreid met nog drie modellen. De broertjes en zusjes van de Drechtsteden-kasten staan daar nu o.a. op de Piet Heinkade en de Sumatrakade.

Meer weten?

Voor meer informatie over het ontwerp van de walstroomkasten kunt u contact opnemen met de projectleider, mevrouw Beringer, via m.beringer@dordrecht.nl